Vállalkozókért Vállalkozásokért Érdekvédő Mozgalom

Csak az az ügy elveszett, amit feladunk. Érdekvédelem, követeléskezelés egyéni módszerekkel.

* A Lombard Lízing Zrt. az általa megkárosított ügyfeleit, a hatóság döntésével ellentétben nem fizette ki határidőre, sőt egyenlőre nem is várható, hogy ezt megteszi, pedig a jogszabályok szerint ezt kellett volna tennie.
Ez az a Lombard Lízing Zrt. amelyik, – ha ügyfele 1 azaz egy napot késik az esedékes befizetéssel, akkor a szerződés azonnal felmondja, egy összegben követeli a tartozást, és az autót is elviteti behajtóival. Mindezt általában svájci frankos hiteleknél, ahol az ügyfél általában már háromszor megfizette az autó árát, és még mindig ugyan annyival tartozik, mint amikor a törlesztést megkezdte.

Szégyen… nagyon kellhet a pénz a német-osztrák tulajdonosnak.

 

 

380 millió forintot kellene visszafizetnie az ügyfeleknek. - Hogyan maradhatnak hoppon a Lombard Lízing ügyfelei? Milyen jogrend ez?

Hiába várnak a Lombard Lízing ügyfelei arra, hogy a cég visszatéríti nekik azt a pénzt, amelyet a PSZÁF szerint jogtalanul szedtek be tőlük. A cég nem fizet.
Pedig a határidő lejárt, augusztus végéig ki kellett volna kifizetnie az érintett fogyasztóknak a jogtalanul beszedett mintegy 380 millió forintot. A felügyelet a Lombard Lízinget még nyáron meszelte el, egyik terméküknél jogellenesnek találta az árfolyam-különbözet felszámítását. Úgy határozott, hogy a cégnek 20 milliós büntetést kell fizetnie, ezen felül kell kifizetnie a megkárosított fogyasztókat.

Bírósághoz fordultak

A büntetést befizette a cég, fogyasztóinak azonban nem fizetett. Arra hivatkoznak, hogy azért nem, mert vitatják a PSZÁF döntését, és bírósághoz fordultak, ahol kérték a határozat megváltoztatását, kezdeményezték a határozat végrehajtásának felfüggesztését.
Csakhogy ez nem elég magyarázat, mint azt lapunk a PSZÁF-tól megtudta, a bíróság nem döntött arról, hogy a cég kérésének eleget tesz-e, pusztán a kereset benyújtása pedig nem tolja későbbre a fizetési határidőt. Vagyis hiába nyújtották be július 25-én a Lombard beadványát, mivel arról döntés a mai napig nem született, a cégnek elvileg teljesítenie kellett volna a PSZÁF határozatát és kifizetni az ügyfeleket.

Tudják, de mégsem fizetnek

Kérdésünkre a cég elismerte, tisztában van azzal, hogy nincs halasztó hatálya kérelmük beadásának. “Megítélésük szerint” azonban a jogvita eldöntéséig “több szempontból is indokolt” a végrehajtás felfüggesztésének elrendelése.
Közölték: a Lombard tiszteletben tartja a mindenkori szabályozás előírásait és a felügyelet határozatait. Azonban az ügy kapcsán a társaság “jogi álláspontja lényegesen eltér a PSZÁF álláspontjától”.
“A Lombard mindig kiemelten fontosnak tartotta, hogy felügyelettel a lehető legnagyobb mértékig együttműködjön, soha nem volt célja a jogszabályok ügyfelek hátrányára történő alkalmazása, vagy azok kijátszása. A jelen helyzetben is az törekvésünk, hogy a jogi helyzet mielőbb tisztázódjon; a bíróság vonatkozó jogerős döntését haladéktalanul és maradéktalanul végre fogjuk hajtani” – írták válaszukban.

 __________________________________________________________

 

Egy újabb szemétség a Lombar részéről:

 

Nincs aki rákényszerítse a Lombard Lízing Zrt.-t a törvénysértés beszüntetésére.

 

Sem az ügyészségnek, sem a Magyar Nemzeti Banknak nincs hatásköre arra, hogy rákényszerítse a Lombard Lízing Zrt.-t, hogy tegyen eleget egy több százezer adóst érintő jogerős bírósági ítéletnek – állítják a szervezetek. A pénzintézet magatartásával közel hat éve sérti a törvényt, de a hatóságok nem tesznek semmit.

A szegedi székhelyű Lombard Lízing Zrt. 2008 óta nem tesz eleget a Szegedi Ítélőtábla jogerős bírósági ítéletének, amely tisztességtelennek, ezért érvénytelennek mondta ki a pénzintézet általános szerződési feltételeinek több pontját. A Lombard azonban fittyet hányt az ítéletre, és azt követően szinte az összes üzletszabályzatában, így a jelenleg hatályosban is több érvénytelenített kikötést alkalmaz adósaival szemben. A törvénysértő magatartásra egyik hatóságnak sincs válasza.

Noha a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) látja el a pénzintézetek törvényességi felügyeletét, még sincs hatásköre, hogy kötelezze a Lombard Lízing Zrt.-t arra, hogy tegyen eleget egy jogerős bírósági ítéletnek – értesült a Magyar Nemzet az MNB-től. A jegybank tájékoztatása azért is különös, mert korábban az ügyészség ugyancsak arról számolt be a lapnak, hogy a jogszabályok miatt meg van kötve a kezük, s mivel megállapítást tartalmazó ítélet született, a bírósági végrehajtás indítása fogalmilag kizárt az ügyben.

A több százezer adóst érintő, közérdekű pert a Csongrád Megyei Főügyészség indította a pénzintézettel szemben, s az ítélethirdetés után már 2009 elején megküldték az ítéletet a PSZÁF-nak, ezért az újság megkereste a pénzügyi felügyeletet tavaly év vége óta ellátó MNB-t. Mint írták, jogszabályi felhatalmazás hiányában a felügyelő hatóság nem engedélyezi a pénzügyi vállalkozások üzletszabályzatait.Leszögezték, ahogy 2009-ben a PSZÁF-nak, jelenleg az MNB-nek sincs jogszabályon alapuló felügyeleti hatásköre arra, hogy egy konkrét bírósági ügy kapcsán hozott egyedi ítélet végrehajtását ellenőrizze vagy kikényszerítse a felügyelt szervezetek kapcsán.

A jegybank szerint ha a Lombard Lízing Zrt. a 2008-as ítélet alapján továbbra is tisztességtelen kikötést használt az új üzletszabályzataiban, azt ismét bíróság előtt lehet megtámadniuk az arra feljogosítottaknak.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az ügyben korábban úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, ha a bíróság a feltételek érvénytelenségét állapítja meg, akkor azok tartalmát el kell távolítani. Ha érvénytelen a kikötés, annak további alkalmazása jogsértő, ezért indokolt lehetett volna, hogy az ügyészség meghatározott cselekmények végrehajtását kezdeményezze, azaz töröltesse a tisztességtelen kikötéseket az általános szerződési feltételek közül.

/Magyar Nemzet/

 

Nos, kedves olvasóim, ha ez így van, akkor sajnos ismét a törvények a rosszak. Ha valaki törvényt sért, de nincs lehetőség arra, hogy a jogerős ítéletnek érvényt szerezzünk, akkor változtatni kell a törvényen. Addig ugyanis az ilyen pofátlan, lehúzós és mohó "bankok" a pofánkba röhögnek és az utolsó filléreket is kihúzzák a zsebünkből.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 59
Tegnapi: 53
Heti: 384
Havi: 1 287
Össz.: 198 114

Látogatottság növelés
Oldal: Lombard Lízing
Vállalkozókért Vállalkozásokért Érdekvédő Mozgalom - © 2008 - 2018 - vvmozgalom.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »